Rutger Smabers
Verhalenverteller

Over mij

In het publiek zie ik een Chinees meisje van misschien net drie jaar. Ze gaat helemaal op in het verhaal. Iedere beweging die ik maak, wordt door haar gekopieerd en iedere gezichtsuitdrukking nagedaan alsof ik in een spiegel kijk. Dat is wat verhalen kunnen doen, ze nemen je mee naar een wereld waar je zo-even nog niet was. En dat maakt dat ik het vertellen van verhalen zo graag doe.

Als kind kon ik ook verdwijnen in het verhaal van een ander. Zo weet ik nog dat een meisje uit mijn klas op de basisschool vertelde dat ze bij turnen over de bok vlóóg! Ik zag dat letterlijk voor mij en verdween in dat beeld, totdat ik mij realiseerde dat ik met mijn armen vleugelslagen maakte alsof ik een vogel was. Snel keek ik om me heen of anderen het was opgevallen.

De liefde voor verhalen is mij met de paplepel ingegoten. Ik werd veel door mijn ouders voorgelezen en mijn vader verzon en vertelde mij verhalen over Pietje de kikker: een nogal eigenwijs en avontuurlijk kikkertje. Wonderlijk vond ik het dat Pietje de kikker dezelfde dingen beleefde als ik op een dag. Toen ik jaren later zelf lesgaf, heb ik ook altijd veel voorgelezen aan de kinderen in mijn klas.

Beetje bij beetje groeide de behoefte om meer met verhalen te doen, al wist ik nog niet goed wat. Totdat ik in contact kwam met de Vertelacademie. Na een introductiecursus verhalen vertellen, wist ik het zeker: dit wil ik doen! Er volgden meer workshops waarin ik mij ontwikkelde als verhalenverteller.

Ik kocht een fiets en bouwde daarop een Kamishibai (een vertelkastje). Ik hou van het vertellen met mijn Kamishibai, want er zijn zoveel prachtig geïllustreerde verhalen. Het voortdurende spel tussen tekst en illustratie vind ik oneindig inspirerend.
Met die fiets tour ik nu langs schoolpleinen, markten, bibliotheken en klaslokalen. Maar ook zonder Kamishibai verzorg ik met regelmaat verteloptredens en workshops. Nog iedere keer dat ik een verhaal vertel, groeit mijn enthousiasme.

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u mij boeken, of heeft u een vraag?
Op deze website vindt u een greep uit mijn aanbod. Maar in overleg is nog veel meer mogelijk.
Neem dus gerust contact met mij op.